Løsningsforslag

Sådan sparer du på dit plastaffald
  • Tag din egen pose med ud at handle: Enten en bomuldspose eller genbrug plastposen. 

  • Kør mindre i bil: Bildæk afgiver meget mikroplast og det ender i vandløb eller rensningsanlæg. Brug i stedet mere offentlig transport.

  • Køb en god drikkedunk: Drik vand fra hanen eller køb en aluminiumsflaske der kan genbruges.

  • Undgå unødvendig plastemballage: Meget plast er unødvendigt. Det kan være frugter i plastikposer eller plastikposer til madpakken. Køb i stedet bionedbrydelige plastposer, som naturen kan nedbryde.

  • Saml affald i naturen: En plastpose, plastflaske eller engangsservice kan ende med at kvæle en skildpadde og med tiden bliver det til mikroplast.

  • Sorter og genbrug dit plastaffald: Meget plast bliver kun brugt en gang og bliver derefter brændt af eller ender i naturen. Bliv bedre til at gen- og opbruge og derefter sortere så det kan genanvendes.

  • Brug plastfrie klude og skuresvampe: De udleder ikke mikroplast ved brug.

  • Stop med at smide plast i naturen: Når man smider plast i naturen forsvinder det ikke. Meget ender i havet, hvor dyr og fisk kommer til skade af plast.

  • Vælg plejeprodukter uden plast: Hvis der er brugt polythylene eller polypropylen i produktet indeholder det mikroplast. Svanemærkede produkter indeholder ikke mikroplast.

  • Fortæl hvad du gør: Fortæl andre hvad du selv gør for at undgå plast i havet. Det spreder sig og andre begynder at gøre det samme.

svane.png

Alternativer til plastprodukter

Vi har lavet en væg, som viser hvor lang tid forskellige plastprodukter er om at blive nedbrudt. Nogle af produkter indeholder mikroplast og der står der ingen tid, fordi det allerede er blevet til mikroplast.

 

Genbrug af plast

Rigtig meget plast bliver kun brugt én gang og efter bliver det brændt af. Vi har undersøgt hvordan det kan være og hvordan det kan blive bedre. 

 

The Ocean Cleanup

The Ocean Cleanup samler plast i floder og i havet.

Billed- og videomateriale: The Ocean Cleanup

 
Plastikkens optimale liv

Produceret

Nedbrydeligt og samme type plast bliver produceret og bliver fragtet til hele verden

Anvendes af forbrugerene 

Plast bliver brugt til legetøj, flasker, elektronik, indpakning af madvarer osv.

Genbrugt 

Plast bliver brugt mange gange af forbrugeren. Fx samme indkøbsposer og drikkedunke som kan genbruges

Ny plast

Når forbrugeren ikke kan, genbruge mere bliver plasten pantet og kan smeltes til noget nyt, fordi det er samme type plast